El cobrament dels envasos de plàstic d’un sol ús serà obligatori a partir del 2023

Els hostalers espanyols tenen un nou repte pel 2023: introduir en els seus establiments l’última mesura per acabar amb el plàstic d’un sol ús que entrarà en vigor a partir del pròxim 1 de gener. En concret, aquesta data marca l’inici del cobrament obligatori dels recipients plàstics d’un sol ús als consumidors, tal com estableix La Llei 7/2022 del 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular.

Aquesta llei recull una selecció de productes plàstics no reutilitzables d’ús freqüent en el sector de l’hostaleria. Entre ells, destaquen els envasos -caixes amb i sense tapa- emprats amb la finalitat de contenir aliments i que estan destinats per al consum immediat, in situ o take away.

Atesa aquesta normativa, els establiments hauran de cobrar de manera obligatòria els recipients als consumidors, diferenciant el seu valor en el tiquet de venda. Avui dia, no s’ha determinat el preu d’aquesta mena d’envasos, encara que s’espera que es faci reglamentàriament.

En paral·lel, aquesta mesura se suma a l’establerta en el Reial decret 293/2018, de 18 de maig sobre reducció del consum de bosses de plàstic pel qual es crea el Registre de Productors. A partir de l’1 de gener de 2021, estarà prohibida “el lliurament de bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres al consumidor en els punts de venda de béns o productes, excepte si són de plàstic compostable”.