El sector et necessita: Dia Internacional de la Conscienciació sobre la Pèrdua i el Desaprofitament d’Aliments.

Com cada 29 de setembre, avui celebrem El Dia Internacional de la Conscienciació sobre la Pèrdua i el Desaprofitament d’Aliments. Una data que es concep com una crida per a reforçar els esforços en la reducció de la pèrdua d’aliments, i garantir la seguretat alimentària de totes les persones.

Només a Espanya, dels 7,7 milions de tones de desaprofitament alimentari que es produeixen, el sector hostaler genera un 12%. Això equival a 840.000 tones de menjar malgastat en bars i restaurants.

Aquesta xifra és una de les causes dels problemes generats per la pèrdua i desaprofitament d’aliments al nostre país, entre els quals podem destacar els socials i els mediambientals.

Problemes socials generats pel desaprofitament d’aliments
Els minvaments generats o el menjar no utilitzat en aquests establiments podrien alimentar a persones amb desnutrició o amb circumstàncies econòmiques complicades.

Problemes mediambientals generats pel desaprofitament d’aliments
D’una banda, en malgastar aliments, estem desaprofitant tota l’energia i l’aigua que es requereixen per a conrear-los, collir-los, transportar-los i empacar-los.
D’altra banda, els aliments que es podreixen en l’abocador produeixen metà, un gas d’efecte d’hivernacle molt nociu per a la nostra salut i la del planeta.

Solucions en el sector hostaler per a reduir el desaprofitament d’aliments
Des del canal HORECA, es requereix establir prioritats entre les mesures i avançar amb la innovació per a reduir la pèrdua i el desaprofitament d’aliments dins dels establiments.

Amb aquesta finalitat, el Govern va aprovar un projecte de llei que regula la gestió de desaprofitaments en hostaleria i supermercats al juny d’aquest mateix any, i que recull aquestes normes:

  1. Bars i restaurants han de definir un pla de prevenció que especifiqui el destí que donarà als aliments no utilitzats o venuts, i penalitzarà als negocis que no el compleixin.
  2. Els hostalers estaran obligats a oferir als clients les restes dels seus menjars de manera gratuïta per a portar.
  3. El projecte de llei obliga les empreses a subscriure convenis amb les organitzacions receptores, com a bancs d’aliments.

Ecohosteler, ara et toca a tu. Si volem promoure sistemes alimentaris sostenibles és imprescindible reduir les pèrdues i desaprofitament d’aliments dins de cada establiment HORECA. Comptem amb tu!